Norskan


Bilderna från den norska 52-åriga kvinnans gård visar på mängder av nedgrävda hundkadaver och skallar med skotthål. Djurvårdsnämnden i Solör har vid flera tillfällen beslagtagit hundar och kvinnan har belagts med hundförbud i Norge. Nu har kvinnan bosatt sig i Sverige. Foto: Djurvårdsnämnden i Solör

52-åringen drev skräckkennel

Kvinnan har flyttat till Sverige – misstänks starta verksamhet

Den norska kvinnan drev en skräckkennel.

Hon är dömd för att ha kastat in en hundvalp i väggen så att den dog och flera skjutna hundar hittades i en gödselstack på hennes gård.

I sin frys hade hon 15 döda valpar.

Nu har hon flyttat till Sverige.

I mer än tio år har anmälningarna mot den 52-åriga norska kvinnan rasat in till norska myndigheter. Men inte förrän januari 2008 fanns tillräckliga skäl att genomsöka hennes gård extra noga. Och upptäckterna var oerhörda.

I en frys fann man 15 döda valpar. Om valparna lagts där före eller efter de dött har man inte kunnat reda ut. Men upptäckten gjordes efter ett tips till den norska djurvårdsnämnden från en privatperson som skrev att 52-åringen använde frysning som en avlivningsmetod.

Slängde valp i väggen

Kvinnan dömdes för att ha slagit ihjäl en valp genom att kasta in den i väggen. Valpen var tre veckor gammal vid tillfället och i rätten förklarade hon att den fått ett epileptiskt anfall och hon tvingats avliva honom då han skrämde de andra valparna.

– Jag vet att det låter väldigt brutalt, men jag slängde den en gång i väggen, sa kvinnan under rättegången.

Den döda valpen la kvinnan i en påse och slängde bland hushållsavfallet.

– Denna saken har en väldigt lång historia. Men hon har varit väldigt avancerad i sin misshandel. Vi har anmälningar som går 10-12 år tillbaka i tiden, säger Bente Langhelle som var ledare för Solörs djurvårdsnämnd när händelserna uppdagades.

Upprepade besök

Den norska djurskyddsmyndigheten Mattilsynet har gjort flera besök hos kvinnan och sammanlagt har man funnit 39 döda hundar på gården. På en av de avlidna hundarna fann man flera skotthål i nospartiet. Inget av skotten var dödande.

Åklagaren försökte bevisa att kvinnan i flera fall med sparkar och slag skulle haft ihjäl hundar, men fick inte med sig någon fällning.

– En vanskötsel är mycket lättare att bevisa än en misshandel. Ska man döma någon för att ha slagit en hund måste man nästan se det, säger Harald Överby, sektionschef för norska djurskyddsmyndigheten Mattilsynet.

Däremot dömdes hon bland annat för grov vanskötsel av hundarna och för att ha haft mediciner hemma som normalt bara en veterinär har.

Tvingades avliva

Vid ett av Mattilynets besök hos kvinnan tvingades man avliva tre hundar som varit människoskygga och uppträdde som vilda djur.

– De hade dåligt psyke, var osociala och livrädda för människor, säger Bente Langhelle.

I olika omgångar har hundar beslagtagits – bara vid första besöket tog man med sig 19 stycken. Som mest har hon haft 48 hundar samtidigt på gården.

Får aldrig ha hundar

52-åringen dömdes av tingsrätten till 60 dagars villkorligt fängelsestraff, 6 000 kronor böter och hon har förbjudits att någonsin äga hundar eller driva kennel i Norge. Hon överklagade domen, men varken den norska motsvarigheten till hovrätt eller Högsta domstol fann anledning att ta upp ärendet.

Hon har nyligen lämnat Norge och flyttat till en gård i Jämtland och har skaffat en ny hund. Hundförbudet som hon fått gäller bara i Norge, och flera personer som Aftonbladet pratat med tror att hon tänker starta verksamhet här.

Patrik Hallberg är ordförande i Svenska Ovcharka Klubben och har själv köpt en hund av kvinnan. En hund han tvingades avliva. Han har följt fallet noga genom norsk media.

– Jag har läst om hennes nya hem och sett bilder på alla staket hon satt upp. Det är en stor verksamhet på gång där. Men hon får bara inte fortsätta, säger han.

Svenska myndigheter har redan varit på den nya gården och inspekterat, men då hade 52-åringen bara skaffat en ny hund.

– Vi får inte döma henne på förhand, utan måste se på det som händer här. Men vi får ju ha täta oanmälda kontroller hos henne. Vill hon bedriva kennelverksamhet måste man söka tillstånd, säger Annika Hallin, handläggaren vid djurskyddsenheten vid länsstyrelsen i Jämtland.








USH mår illa av att läsa detta o veta att det är sant!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0